Dial-Up uputstva za WIndows XPa

Postavljanje dial-up veze u Windowsu sastoji se od nekoliko koraka. Najprije je potrebno da instalirate vaš modem. Konsultujte uputstva koja ste dobili uz modem, ili pročitajte sljedeći tekst.

Konfiguracija modema

Najsigurniji način instalacije jeste koristeći CD koji ste dobili uz modem. Stavite CD u vaš računar i automatski će se pokrenuti instalacija. Moguće je da ova instalacija ne uspije, a razlog može biti što imate stariji model modema (pravljen prije nego što je izašao Windows XP) ili ako ste dobili drajvere za pogrešnu verziju modema. U ovim slučajevima, moraćete skinuti nove drajvere sa Interneta. To možete učiniti iz nekog Internet centra ili kafića. Drajvere snimite na disketu i kada dođete kući, pratite uputstva ispod. Takođe je moguće da CD nema posebno predviđenu instalaciju ili da ste drajvere dobili na disketi.

U svim ovim slučajevima, pažljivo slijedite ove korake:

 • Kliknite na "Shortcut to My Computer" koji imate na desktopu
 • Sa lijeve strane My Computer prozora, pri dnu, imate opciju "Control Panel" - kliknite

 • Na Control Panel prozoru kliknite na "Switch to classic view" (opet sa lijeve strane)
 • Sada kliknite na ikonu "Phone nad Modem Options", kao što je prikazano na sliciKada prvi put pokrenete ovu opciju, možda će vam se otvoriti dijalog za unos lokalnih postavki. Odaberite Bosnu i Hercegovinu i pozivni broj za Sarajevo 033.Sada odaberite karticu "Modems", te kliknite na dugme "Add".Otvoriće vam se 'čarobnjak' (wizard) za prepoznavanje modema. Odaberite opciju "Don't detect my modem", kao što je prikazano na slici, a zatim kliknite na dugme "Next".Sada biste trebali dobiti listu modema. Nemojte izabrati niti jedan modem s liste, nego kliknite na "Have Disk".

. Kliknite na dugme "Browse"

. Potražite vaš CD Drive ili disketu. Na CDu potražite direktorij koji se zove nešto kao "Install\WinXP". Ako nema takvog direktorija, možda ćete morati potražiti na Internetu nove drajvere za vaš modem. Ako je baš nemoguće naći nove drajvere, možete pokušati sa drajverima za neku stariju varijantu Windowsa. Probajte najprije sa Windows 2000.

. Kada ste izabrali modem, moguće da će vas Windows pitati na kojem portu se nalazi vaš modem. Ako imate više opcija, a ne znate na kojem se portu nalazi modem, izaberite "All ports" (pa ćete kasnije isprobati koji od njih radi) i klinite na Next.
. Sada kliknite na dugme "Finish".

. Dobićete listu svih modema koje ste instalirali. Tu bi se trebao nalaziti samo jedan modem, osim ako niste u pretprošlom koraku izabrali "All ports". Kliknite na modem i zatim na dugme Properties.

. Na ekranu koji dobijete, izaberite karticu "Modem". Na toj kartici isključite opciju "Wait for dial tone".. Ako ste instalirali nekoliko modema (opcijom "All ports"), za svaki od modema kliknite na karticu "Diagnostics", a na toj kartici na dugme "Query Modem". Za jedan od modema trebali biste dobiti niz komandi i odgovora, a za drugi poruku "The modem failed to respond". Izađite klikom na OK i pobrišite taj drugi modem tako što ćete ga izabrati i kliknuti na dugme "Remove".

Ovim bi vaš modem trebao biti instaliran. Ako nijedan od modema koje ste instalirali ne daje ispravan odgovor na upit "Query Modem", pogledajte pitanja vezana za Windows XP u našem FAQ.


Podešavanje konekcije za EuroproNET

Sada ćemo napraviti konekciju na EuroproNET

 • Zatvorite "Phone and Modem Options" i u Control Panelu kliknite na ikonu "Network Connections" (nalazi se odmah pored).
 • Kliknite na opciju "Create a new connection".
. Kliknite na Next. Zatim odaberite "Connect to the Internet" (ako nije već izabrano) i kliknite na Next. • Na idućem ekranu odaberite "Set up my connection manually" i opet na Next.
 • Izaberite "Connect using a dial-up modem" (ako nije već izabrano) i kliknite na Next.

U idućem polju upišite ime pod kojim ćete prepoznati ovu konekciju (recimo EuroproNET, ako nije već zauzeto).Na idućem ekranu unosite broj telefona EuroproNET-a, a to je 081201011.

 • Sada je potrebno da unesete vaše korisničko ime i šifru (koju trebate ponoviti dva puta). Ove podatke ste dobili od EuroproNET-a prilikom registracije.
 • Ovim je pravljenje konekcije gotovo. Ako želite postaviti kraticu za ovu konekciju na desktop, odaberite odgovarajuću opciju i kliknite na dugme "Finish".
 • Konekcija će se automatski pokrenuti, tako da je možete isprobati